Arabianhevonen.net
 

Arabianhevoskasvatusta Puolassa

Puolan arabianhevoskasvatuksen juuret yltävät 1700-luvulle asti. 1778 perustettiin maan vanhin siittola, Szamrajowka. Muita vanhoja siittoloita ovat Slawuta (1791) ja Jarczowce (1791). Kreivi Franciszek Ksawery Branicki aloitti sukukirjan pitämisen jo 1803. Valitettavasti nämä käsinkirjoitetut kirjat tuhoutuivat 1917 lokakuun vallankumouksessa, ja niiden tiedoista säilyi vain osia ennen tuota vuotta kirjoitetuissa artikkeleissa.

Polish Arabian Stud Book -PASB

Ensimmäisen maailmansota oli tuhoisa Puolan arabikasvatukselle. Viidestäsadasta siitostammasta vain 25 ja 7 varsaa pelastui. Sodan loputtua maatalousministeriö hyväksyi Polish Arabiaan Studbook -projektin käynnistämisen 1.5.1924 ja nimitti työhön tohtori Edward Skorkowskin, jonka työnä oli koota tiedot ensimmäistä osaa varten. Kuuluisia siittoloita Slawutaa, Bialocerekiewiä, Antoniytä ja Jarczowcea ei enää ollut, aiempien sukukirjojen tietoja oli tuhoutunut ja hevosia kadonnut sodan jaloissa. Pala kerrallaan, käyttäen hyväkseen mm. Slawuta-siittolan vuosikirjoja, Skorkowski sai vuoden 1926 lopulla koottua Polish Arabian Studbook I:sen ja se sisälsi 56 siitostammaa ja 84 oria.

Sukukirjan ensimmäinen osa ei kuitenkaan ollut läheskään täydellinen. Vuonna 1930, kun puuttuvia taustoja ei vieläkään oltu saatu selvitettyä, sukukirja jaettiin kahteen osaan: puhtaisiin arabianhevosiin, joiden sukutalut olivat dokumentoitu kunnolla, ja "Arabian Horses kepit in purity", jonne siirrettiin hevoset, joiden alkuperää ei kaikilta osin voitu jäljittää alkuun.

1932 julkaistiin sukukirjan toiden osa, joka jaettiin kahteen eri kirjaan: "Polish Stud Book of the Purebred Arabian Horses" ja "Polish Stud Book of the Arabian Horses kept in Purity". Ensimmäisessä kirjassa oli 105 tammaa jälkeläisineen ja 95 oria.

Ensimmäisen ja toisen maailmansodan välillä Puolan arabikasvatus järjestäytyi ja kehittyi. Polish Arabian Horse Society perustettiin 1927, uusia siittoloita perustettiin, uusia hevosia tuotiin maahan ja arabianhevosten laukkakilpailujärjestelmä kehitettiin. Mutta toinen katastrofi oli jo kulman takana. Toisen maailmansodan aikana 86% Puolan siitostammakannasta menetettiin. Syksyllä 1946 Puolan arabianhevoskasvatus alkoi jälleen, tällä kertaa vain 59 tamman ja 8 orin voimin.

Tohtori Skorkowski sai jälleen tehtäväkseen koota sukukirjan kolmannen osan ja selvittää kirjan toisen osan hevosten kohtalot. Kolmososa ilmestyi 1948 ja paljasti surullisen totuuden: kaikkiaan 189 tammaa oli menetetty ja vain 59 pelastettu. Tästä lähtien Polish Arabian Studbook on ilmestynyt 4-5 vuoden välein.

Valtionsiittolat

Janow Podlaski Stud on Puolan vanhin valtionsiittola, perustettu vuonna 1817. Ensimmäisen maailmansodan aikana Janow Podlaski menetti melkein koko hevoskantansa, mutta hiljalleen kasvatustoiminta elpyi. Toisen maailmansodan aikana koko siittola siirrettiin Saksaan pois venäläisten valloittajien tieltä, kunnes vuonna 1946 se palasi Puolaan, ensin Posadowoon ja 1950 uudelleenrakennettuihin ja korjattuihin vanhoihin tiloihinsa. Puhtaiden arabianhevosten lisäksi Janowissa kasvatetaan myös angloarabeja. Janow Podlaski kasvattaa hevosia lähinnä myyntiin ulkomaille, ja se onkin jokavuotisen huutokaupan pitopaikkana, jossa myydään arabianhevosia kakista Puolan valtionsiittoloista.

Bialka Stud perustettiin 1930, ja valtionsiittola siitä tuli 1982. Bialkassa on noin noin 120 arabianhevosta, suurin osa oreja. Siittolassa on kasvatuksen lisäksi aktiivista hevosurheilutoimintaa.

Michalów Stud perustettiin 1960, ja se kasvattaa arabianhevosten lisäksi Malopolskeja ja shetlanninponeja. Michalow on tunnettu hyvistä tammoistaan, ja siellä on noin 100 siitostammaa ja kaikkiaan noin neljäsataa arabianhevosta.

Puolan neljäs ja toiseksi nuorin valtionsiittola on Kurosweki Stud, myös tunnettu hyvistä tammoistaan.

Lähteet:
Polish Prestige Janow 1987
http://www.janow.arabians.pl
http://www.michalow.arabians.pl
http://www.bialka.arabians.pl

<< Takaisin artikkelisivulle