Arabianhevonen.net
 

Arabianhevoskasvatusta Isossa-Britanniassa

Arabianhevosia on tuotu Isoon-Britanniaan jo usean sadan vuoden ajan, mutta järjestelmällinen kasvatus alkoi vasta 1800-luvun lopulla kun Lady Anne ja Wilfrid Blunt toivat hevosia Arabiasta ja Egyptistä kasvattaakseen niitä Crabbet Parkissa. Crabbet Park vaikutti suuresti arabianhevoskavatukseen paitsi Iso-Britanniassa, myös muualla Euroopassa sekä Yhdysvalloissa.

GSB ja AHSB

Ison-Britannian hevoset on koottu jo 1700-luvun lopulta General Stud Book-kirjaan. Arabianhevosille perustettiin tähän kirjaan oma osio osasta XIV lähtien. GSB suljettiin uusille tuonneille osasta XXIV (1917-1921) lähtien ja viimeinen sukukirjaan hyväksytty arabianhevonen oli ori Skowronek.

Vuonna 1918 perustettiin The Arab Horse Society, joka ryhtyi julkaisemaan omaa rekisteriään, The Arab Horse Stud Book:ia, vuodesta 1919 lähtien. Arabianhevoset voitiin rekisteröidä seuraavat 24 vuotta joko AHSB:n tai GSB:n kirjoihin. Tuplarekisteröinti sallittiin hevosille, joiden molemmat vanhemmat löytyivät GSB:n aikaisemmista osista. GSB lopetti arabianhevososansa vuonna 1963 ja siitä eteenpäin kaikki Ison-Britannian arabianhevoset on rekisteröity vain Arabian Horse Stud Book:iin. AHSB:n ensimmäisissä niteissä on myös oma sektio ulkomaisille arabianhevosille niiden Ison-Britannian siirtomaiden osalta, joilla ei ollut siihen aikaan vielä omia rekistereitään. AHSB:n ulkomaanosioon merkittiin ne hevoset jotka olivat syntyneet näissä maissa (esim. Australiassa tai Etelä-Afrikassa) ja joiden molemmat vanhemmat olivat merkitty joko AHSB tai GSB kirjoihin.

Vuonna 1957 Ison-Britannian kaksi suurta siittolaa, Crabbet Park ja Hanstead Studs, lopettivat toimintansa. Niiden myötä paljon hyviä siitoshevosia myytiin ulkomaille, mutta osa jäi Isoon-Britanniaan uusien kasvattajien jalostustyön pohjaksi. 1950-luvun lopussa alettiin maahan myöskin tuoda taas hevosia mm. Puolasta, Venäjältä, Egyptistä, Espanjasta ja Yhdysvalloista. Nykyään Isossa-Britanniassa on hieman päälle 500 rekisteröityä arabianhevosta, vuonna 2006 julkaistava uusin sukukirja on järjestyksessään numero 20. Arabianhevosia käytetään monipuolisesti niin näyttelyissä, ratsastusluokissa kuin matkaratsastuksessa ja laukkakilpailuissakin.

Lähteet:
Dr. P. Gazder: The Arabian Horse Families of Great Britain 1875-1973.
WAHO - Reports from members http://www.waho.org/Reports/UK.html

<< Takaisin artikkelisivulle